Bevrijding laat zich niet tegenhouden

Bevrijding laat zich niet tegenhouden

Na een tijd radiostilte binnen onze initiatiefgroep van de Smederijen hadden we weer een nieuwe activiteit op de rol gezet. Een Bevrijdingstocht. De bevrijding van Hoogeveen op 10 en 11 april 75 jaar geleden gaf ons stof tot nadenken. Daar konden we iets mee. Daar moesten we zelfs iets mee. Wij, wonend in de Verzetsbuurt van Hoogeveen, konden deze datum niet klakkeloos aan ons voorbij laten gaan en zodoende bedachten we de Bevrijdingstocht.

Met verschillende mensen uit de buurt kwamen we bij elkaar in het buurthuis. Ook was Albert Metselaar aangeschoven, het ‘wandelende geschiedenisboek’. Op 10 en 11 april zou geen gunstige datum zijn. Er waren al diverse activiteiten georganiseerd in Hoogeveen op deze twee dagen en we  wilden niet in hun vijver vissen. Zodoende kwamen we uit op Zaterdag 18 april. Een mail naar de burgemeester met de vraag of hij de tocht wilde openen leverde een bevestigend antwoord op. Hij deed dat graag en wilde ook graag de tocht lopen. Dat was een opsteker!

Hoe de tocht eruit moest zien leverde verschillende ideeën op. We zouden in de buurt vragen of er nog foto’s waren van de bevrijding. Er zou contact worden gezocht met een bedrijf die exact hetzelfde legervoertuig als destijds had nagebouwd. De tocht moest er één worden voor jong en oud. We zouden niet te laat starten en ook de kinderen erbij betrekken. Ook daar bedachten we iets leuks voor. We wilden kijken of we aan adressen konden komen van mensen uit Hoogeveen die daadwerkelijk de bevrijding hadden meegemaakt. Het idee was om hen te bezoeken en te interviewen. We wilden hier korte filmpjes van maken en dit op de avond zelf vertonen middels een beamer en een scherm. We werden steeds enthousiaster. Het beloofde een prachtige tocht te worden voor alle inwoners van Hoogeveen.

Inmiddels waren de eerste gevallen van Corona bekend en voelden we dat het wel eens heel lastig kon worden met onze tocht. Konden we onze oudere buurtbewoners nog wel bezoeken om hen te interviewen? Als groep appten we heel wat af. En toen verscheen premier Rutte op tv. Weg ideeën, weg Bevrijdingstocht. Begrijpelijk, volledig.

Midden september zou de nieuwe datum worden. Dat was zover vooruit, dat moest lukken. Inmiddels weten we dat ook die datum misschien niet haalbaar is. Alle geplande evenementen zijn tot 1 september geschrapt van de agenda. We vrezen dat onze tocht, iets na 1 september, ook wel eens te vroeg kan zijn. Vooralsnog laten we de datum staan. Naar dat stemmetje in ons achterhoofd willen we eigenlijk even niet luisteren. Misschien tegen beter weten in.

80 jaar geleden streden onze voorouders een strijd tegen de vijand. 5 jaar later wonnen ze die strijd. De vijand waar wij het momenteel tegen moeten opnemen is een heel andere en we hopen ontzettend dat het geen 5 jaar zal duren voordat deze zal capituleren. Daarom blijven wij geloven in onze Bevrijdingstocht. Misschien niet in september, maar zeker volgend jaar. Dan hijsen we in onze Verzetsbuurt de vlag en vieren we de vrijheid. Eén die nog beter zal voelen dan die van 18 april.

Marianne Mijnheer

Lid Initiatiefgroep Verzetsbuurt

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie