De appelboom

De appelboom

Nou zit ik in de bijstand dus een spannend leven heb ik niet. Maar ik probeer ervan te maken wat ervan te maken valt.  Vandaar dan ook dat ik betrekkelijk veel vrijwilligerswerk doe. Niet genoeg om de hele week lekker bezig te zijn maar voldoende om wat structuur in het leven te houden en wat onder de mensen te zijn. Zonder mensen kan ik namelijk niet. Niemand kan dat eigenlijk. Maar vanaf 16 maart is mijn hele agenda leeg. Blanco, niks, nada…. Niks meer te doen. Ik werd er even lichtelijk beroerd van.

Geen taallessen op het Alfa-College, geen RegioRadio maken voor RadioHoogeveen, geen overleggen met de gemeente en armoedeorganisaties in Hoogeveen, helemaal niks behalve Leergeld dan. Bij de Stichting Leergeld liep het storm want kinderen die thuis geen laptop hebben, kunnen daar nu een aanvraag doen. Dat was het enige. Wat moet je dan verder met een blanco agenda?

Ik mag als goed Gereformeerde dan graag aan Luther denken. Hij zou het volgende gezegd hebben: “Zelfs al zou ik weten dat de wereld morgen in stukken uiteenvalt, ik zou toch mijn appelboom planten.” Let wel: ik ben er niet bij geweest en een mooi verhaal moet je nooit kapotchecken. Goed voorbeeld doet goed volgen. Ik hou mezelf sinds de lockdown op geheel therapeutische wijze bezig met het kweken van alles. Gewoon alles. Ik zie iets op Youtube en denk dan: Ik heb het nog nooit geprobeerd dus ik denk dat ik het wel kan.

Ondertussen staat hier de knoflook elke dag een stukje meer te shinen in de tuin. Straks heb ik genoeg om niet alleen Dracula maar ook alle virussen van het komende millennium van het lijf te houden. De gember ligt mooi te ontbotten in een bak. Rucola en meiknolletjes gezaaid. Alvast zaad gekocht voor boontjes. Tomatenplantjes, aubergines en pepertjes moeten bijna verspeend worden, worteltjes staan op z’n goed Fries “as hier op é hûn” en de komkommers gaan als een malle. Wat wil een mens nog meer? Creatief doen met rabarber. Rabarberkombucha, rabarbertaart en we hebben zelfs een Iraans recept met vlees en rabarber achter de kiezen. Dat laatste behoeft nog enige… tja, fine-tuning.

Al met al kom ik niet meer aan het stofzuigen, snoeien en schoffelen toe. Onbegrijpelijk natuurlijk. Maar Luther had helemaal gelijk ook al was hij dan weer niet goed Gereformeerd. Minpuntje. Dat wel.

Akke Hoekstra

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie