De stem van kinderen.

De stem van kinderen.

De stem van kinderen.

Afgelopen weken was het stil in school. De stemmen die normaal gesproken de gangen en lokalen vullen waren verstomd.
Op afstand is er gelukkig contact met de kinderen, de lessen worden thuis uitgevoerd, ondersteund door de ouders/verzorgers met online hulp van de juf of meester. Het is prachtig dat dit kan! Iedereen zet de schouders eronder en in deze bijzondere tijden is het onderwijs op afstand  in no time geregeld.
Op afstand en daarom is het stil in school.

Het is een stilte die niet klopt, een schoolgebouw hoort gevuld te zijn met speel- en  leergedruis.  Er moeten liedjes klinken, een vrolijke schaterlach, rennende voetjes in de gang, een boze juf, een verdrietig kind, troostende woorden, uitbundig geschreeuw in de pannakooi bij het scoren van een doelpunt, ruziënde kinderen, spelende kinderen….

Nog even volhouden.

Om onze ouders/verzorgers een hart onder de riem te steken en te bedanken voor het thuisonderwijs hebben we elk gezin een bosje bloemen gebracht. Samen met een leerling (uit de noodopvang op school) breng ik mijn deel rond. Hij trekt de kar waarop de emmers bloemen staan. Vrolijk babbelend loopt hij naast me. Bij elke deur belt hij aan, legt de bloemen op de stoep en wacht af op gepaste afstand tot open wordt gedaan.
Onderweg krijgen we het ook over corona en alle regels die zijn opgelegd. Hij weet heel goed wat mag en wat niet en waarom.  “ Maar het komt goed juf”, zegt hij op een gegeven moment, “alles komt altijd goed”. Natuurlijk kan ik bedenken wat er allemaal niet goed komt maar ik besluit te luisteren naar de stem van dit kind, die met vertrouwen de toekomst tegemoet ziet. Zijn stem, en die van alle andere kinderen,  straks ook weer hoorbaar in de school, de stilte doorbroken.

Sigrid Hartman.

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie