Elke woensdagavond

Elke woensdagavond

Elke woensdagavond om 18.30 uur  fiets ik naar het buurthuis. Ik zet de koffie, pak een dienbord met kopjes, lepeltjes en de koekjestrommel. Dan begint het wachten, komt er wel iemand? Zijn ze het niet vergeten? En om 19,00 uur komen de eerste bekenden alweer binnen.

Ons clubje,  Hoogeveen Ontmoet Jou (HOJ) is er voor iedereen die behoefte heeft aan meer sociaal contact. Elke woensdagavond komen we naar “De Olde Bieb” voor een kopje koffie, een praatje of doen we een spelletje. Het is onze ontmoetingsplek om nieuwe mensen te leren kennen, nieuwe ideeën op te doen en afspraken te maken om samen iets te ondernemen. Ons clubje HOJ bestaat al een tijde en de laatste maanden wordt het steeds drukker en gezelliger. Wie wil er nu alleen thuis zitten als je ook samen het gezellig kan maken. De verhalen van de meeste mensen zijn allemaal anders. Iedereen heeft zo zijn eigen dingen meegemaakt maar voor bijna iedereen geld: alleen thuis zitten is heel erg ongezond. Dus zoeken we elkaar op.

En dan komt opeens het bericht waar we al een beetje bang voor waren. In verband met het coronavirus zal het buurthuis “De Olde Bieb” voorlopig gesloten zijn. Dit betekend geen koffie-inloop voor ons dus terug naar waar we niet heen willen, alleen thuis. De reacties zijn erg verschillend, sommigen zijn teleurgesteld, boos of verdrietig.  De gevolgen zijn voor bijna iedereen hetzelfde, alleen thuis met weinig of geen sociale contacten. De reden waarom iedereen lid van ons clubje was geworden is omdat we dat juist niet meer willen.

Eenzaamheid is ook voor mij niet vreemd. Er zijn tijden geweest dat de enige contacten die ik had de kassajuffrouw in de supermarkt was. Deze corona tijden doen me vaak denken aan die tijd. Dat maakt me soms best verdrietig. Ik hoop dat veel mensen hier ook iets van kunnen leren. Eenzaamheid maakt ziek en misschien is deze tijd een wake-up call voor velen om hier voortaan niet te lichtzinnig op te reageren als mensen aangeven eenzaam te zijn.

Ons opsluiten achter de voordeur is wat veel van ons altijd al deden. We weten wel wat dat ons oplevert. We waren juist lid geworden van ons clubje HOJ omdat we meer contacten wilden. En dus moeten we juist in deze bijzondere tijd doorgaan met het contact zoeken en onderhouden.

Elke woensdagavond om 18.30 uur schrijf ik een bericht in onze groepsapp. Ik vertel dat de koffie klaar staat en vraag hoe is het met iedereen?  Dan begint het wachten, reageert er wel iemand? Zijn ze het niet vergeten? En om 19,00 uur komen de eerste berichtjes alweer binnen.  Gaat het goed? Hoe was jou week? Ook al zitten we niet in dezelfde ruimte, we horen elkaar. Ook al kunnen we nog niet bij elkaar zijn, we blijven verbonden.

Zorg goed voor elkaar,

Wim Wouda

Geen reactie's

Geef een reactie