Koken met aandacht

Koken met aandacht

Koken met aandacht

 

Koken is al jaren een hobby van mij. Uitgebreid koken deed ik echter vaak alleen in het weekend. Dat begon natuurlijk al tijdens het uitgebreid boodschappen doen in de supermarkt, op de markt en bij de slager. Ik koos het liefste groenten van het seizoen en ging op zoek naar een mooi stuk vlees. Vervolgens stond ik de rest van de dag in de keuken, schoonmaken, snijden, koken en natuurlijk weer alles opruimen. Juist die lange bereidingstijd waar ik mijn volledige tijd en aandacht aan had gegeven maakte het eten zoveel lekkerder!

 

Toen Nederland in de intelligente lockdown ging moest ik net als iedereen mijn draai nog vinden. Sinds september 2019 ben ik tijdelijk gestopt met werken en op zoek naar een baan die beter bij mijn ambities past. Ik deed veel vrijwilligerswerk maar dit viel door de maatregelen voor het grootste gedeelte weg. In de eerste weken keek ik vrijwel de hele dag naar alle nieuwsberichten, maar merkte dat me dat niet geruststelde, in tegendeel. Ik ging op zoek naar afleiding en besloot om elke dag te gaan koken alsof het weekend was; er de tijd voor nemen en geen gebruik maken van voorgesneden groenten en kant en klaar producten, zoals ik dat deed toen ik nog laat uit mijn werk kwam. Ik wilde dan altijd snel het eten op tafel hebben voor mijn vriendin die altijd nog later thuis van haar werk dan ik.

 

Echter, elke dag even naar de supermarkt en dan rustig even uitzoeken wat je wilt maken is niet helemaal conform de maatregelen. Daarom besloot ik om samen met mijn vriendin een goede boodschappenlijst te maken en daarbij onze maaltijden meer te plannen zodat we nog maar 1 keer in 10 dagen boodschappen hoeven te doen. Dat betekent dus goed kijken naar de houdbaarheid van alle verse producten en daar de uiteindelijke volgorde van de maaltijden op afstemmen zodat we elke dag vers, gezond en lekker eten.

 

Ik heb een hele boekenplank vol met kookboeken maar de laatste tijd volg ik ook verschillende YouTube kanalen waar diverse klassieke en moderne gerechten door (bekende) chef koks worden bereid.

Dit zorgt ervoor dat ik vaker nieuwe dingen probeer te maken zoals bijvoorbeeld Aziatische dumplings. Een soort ravioli waarbij het deeg van heet water en bloem wordt gemaakt met daarin een vulling van kip, lente ui, gember, sesamolie en sojasaus.

 

Deze week heb ik een heerlijke bolognesesaus gemaakt van verse ingrediënten; wortel, ui, bleekselderij en rundergehakt. Een saus die je heel makkelijk kunt maken en bewaren in de vriezer.

 

Tijdens het koken kom ik tot rust. Dan ben ik even niet bezig met de corona crisis en alle gevolgen hiervan. Hopelijk kunnen we over een periode deze ellende achter ons laten. Maar wel wil ik blijven koken met verse ingrediënten. Ik heb nu de smaak definitief te pakken.

 

Frank Snippe een hobbykok uit Krakeel.

 

1 Reactie
  • Mark Robijn
    Geplaatst op 19:55h, 03 mei Beantwoorden

    Topper 👍. Benieuwd of je ook je eigen vlog gaat beginnen 🙂

Geef een reactie