Meer tijd met familie

Meer tijd met familie

Tijdens het pandemische coronavirus breng ik het grootste deel van mijn tijd thuis door met mijn familie, mijn vrouw en onze 3 dochters. In het begin, rond 25 maart, begon het moeilijk te worden om de hele tijd thuis te zitten. Er was weinig contact met andere mensen Het enige contact was telefonisch of via whatsapp. De mens waardeert op zulke momenten de wereld voor de coronatijd des te meer. Misschien was het niet altijd kleurrijk, maar hoewel we de vrijheid hadden om uit te gaan naar mensen, naar vrienden of collega’s.

Eerder bracht ik het grootste deel van de dag door van huis vanwege mijn vrijwilligerswerk voor Polen en voor Arabisch sprekende mensen woonachtig in Hoogeveen. Nu zijn de bijna alle instellingen gesloten of werken ze alleen aan de telefoon, dus ik behandel de meeste gevallen ook telefonisch. Maar de positieve kant is dat ik meer tijd met mijn gezin doorbreng. We praten meer, we praten over al onze plannen en dromen. We weten dat dit slechts tijdelijk is en dat het leven ook weer normaal zal worden.

Waarschijnlijk zal er een economische crisis komen en niet alleen in Nederland maar over de hele wereld en het zal niet gemakkelijk zijn maar het belangrijkste is op deze momenten onze gezondheid. De afgelopen 7 weken waren er veel gelegenheden waar mensen elkaar normaal gesproken ontmoeten: Pasen, Koningsdag, Ramadan …

Dit zijn belangrijke gelegenheden waar mensen samen tijd doorbrengen en samen vieren. In dit jaar is alles anders, vooral voor kinderen. Het is niet gemakkelijk om hen uit te leggen dat dit jaar anders is, de hele tijd vragen ze: waarom kunnen we niet? Als Pool en als Palestijnse Pool weet ik hoe verschillende Hoogeveense bewoners deze tijd doorbrengen vanaf het moment dat de pandemie van het coronavirus begon. De meeste Polen werken en blijven liever in Nederland zolang ze werk hebben, omdat ze weten dat als ze teruggaan naar Polen ze 14 dagen in quarantaine moeten. Hier zijn ze voorzichtig en houden ze zich aan de regels en daarom blijven ze liever hier. De Aarabs van de stad Hoogeveen bezoeken elkaar niet meer, ontmoeten elkaar dit jaar niet in de Ramadan, ontmoeten elkaar niet in de Turkse moskee, het is niet eenvoudig maar alleen op deze manier kunnen we allemaal veilig en gezond blijven.

We weten één ding, we zullen samen overwinnen en veilig en wel verder gaan, een “beetje” geduld en gaan voor een beter “morgen”.

Adam Sisalem

Geen reactie's

Geef een reactie